Tarina

Miten E-psykologin konsepti sai alkunsa? Eliisa, E-psykologin perustaja kertoo.

E = Eeppinen hetki

Usein saan parhaat ideat matkoilla, poissa arjesta. Koen, että matkalla ikään kuin uudestisynnyn – asiat alkavat loksahdella paikoilleen, ja kun palaan kotiin, sieluni janoaa matkalla syntyneiden ideoiden kylvämistä. Ja niin saavat jälleen uudet asiat alkunsa. Niin kävi tälläkin kertaa. Matka ei ole vain matka kohdemaahan, vaan myös matka itseen.

Tammikuun alussa vuonna 2018 olin mieheni kanssa Milanossa. Päivän retken jälkeen jalat uupuneina makoilimme sohvalla. Sain idean, joka pakotti minut toimimaan heti, se oli sellainen ahaa-elämys. Miksi psykologin palveluita ei voisi tarjota etänä? Mielenterveys koskettaa meitä jokaista. Se, miten yhteiskunnassamme suhtaudumme mielenterveyteen ja sen ongelmiin, vaikuttaa oleellisesti siihen, miten mielenterveytemme kanssa elämme ja miten sen haasteista toivumme. Minun haavemaailmassani mielenterveydestä ja sen haasteista keskusteltaisiin avoimesti, ilman häpeää tai stigmaa. Psykologin palvelut tulisi saada vieläkin lähemmäs jokaista ihmistä. Psykologin vastaanotolle pääseminen ei saisi olla vaikeaa ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus saada psykologin apua ja tukea sekä konsultaatiota ajasta ja paikkakunnasta riippumatta. Meidän tulisi voida hyödyntää nykyteknologiaa myös psykologian kentällä ja ymmärtää, että nimenomaan teknologia mahdollistaa matalan kynnyksen psykologipalvelut.

Haluan tarjota erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotta asiakas tulee nähdyksi ja kuulluksi hänelle sopivammalla tavalla, pohdin ääneen. Siltä istumalta ostin domainin: etapsykologi.fi.

Loin heti Suomeen päästyäni itse etäpsykologille nettisivut. Tein edelleen töitä yrityksessäni tarjoten psykologin palveluita sekä yksityisille asiakkaille että erilaisille organisaatioille. Ajatus tarjota digitaalisia psykologin palveluja ja etävastaanottoa ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan.

E = Eväät toiminnalle

Tuli vuosi 2020, ja korona. Yllättäen perinteiset psykologin vastaanotot jäädytettiin ja olemassa olevat asiakkaat siirrettiin etävastaanottoon. Huomasin, että tässä on hyvä kohta kehittää psykologin palveluitani etäpalveluiksi, sillä jotain oli tehtävä! Ihmisillä oli hätää ja pelkoa siitä, kuinka korona vaikuttaa itseen ja läheisiin. Minulla oli suuri tarve olla avuksi ja loin pienen psykologitiimin. Tarjosimme kuukauden ajan mm. auttavan puhelimen päivystystä sekä ilmaisia videovastaanottoja. Vähitellen ymmärsin, että nyt on aika alkaa kehittämään etäpsykologin palvelua eteenpäin. Koin, että olin luonut jotain todella tärkeää ja merkityksellistä.

Aito kohtaaminen ja läsnäolo ovat molemmat edelleen tärkeitä asioita psykologin palveluissa. Halusin lähteä kehittämään etäpsykologin palveluita niin, että psykologi on läsnä reaaliaikaisesti – kuten perinteisessä vastaanotossa. Etävastaanotossa teknologia on väline, joka mahdollistaa asiakkaan ja psykologin kohtaamisen. Teknologia on mahdollistaja.

Yksi tärkeä asia oli pohtia, millaista palvelua ihmiset eniten tarvitsevat. Halusin ottaa jo olemassa olevat asiakkaat mukaan palveluiden kehittämiseen. Tärkeää oli kuulla asiakkaiden kokemuksia palveluista ja luoda toimintaa palautteiden pohjalta.­­­ Toinen tärkeä asia oli varmistua siitä, että tarjoamme täysin tietoturvallisesti etäpsykologin palveluita. Tietoturva-asiat on oltava kunnossa, tämä oli itselleni itsestäänselvä asia terveydenhuollon ammattilaisena. Tein ison selvitystyön sen suhteen, mikä tietoturvaratkaisu olisi paras kaikin tavoin – erityisesti asiakaskokemuksesta käsin. Halusin mahdollisimman helpot teknologiset ratkaisut. Kun etävastaanottopalvelut oli luotu ja niille hankittu työkalut, pääsimme toden teolla aloittamaan etävastaanoton ja etäpsykologin toiminnan.

E = E-psykologi

Pikku hiljaa etäpsykologista kehittyi E-psykologi. E-psykologin viesti kiteytyy E-kirjaimiin. Erilaiset E-kirjaimet kuuluvat jokaisen ihmisen ainutlaatuiseen elämään. E = Empatia, E = Emootio, E = Eksyminen, E = Elämäntapa, E = Elämä ja niin edelleen. Pyrimme pitämään ne tasapainossa ja järjestyksessä, toisinaan ne ovat epäjärjestyksessä. Elämä kun on jatkuvaa muutosta.

Näkökyvyn testaamiseen liittyvä E-taulu kuvastaa hyvin tilannetta: aivan kuten näkö­taulussa E-kirjaimet ovat vinksin vonksin, myös elämä voi olla joskus vinksin vonksin. Kuten näkökyvyn E-taulua katsotaan pitkään ja hartaasti, myös elämää on joskus hyvä katsoa pitkään ja tarkasti. Kun pysähdymme elämämme äärellä, voimme löytää ymmärrystä ja ratkaisuja.

E-psykologin toiminnassa jokainen E-psykologi tekee työtään omalla persoonallaan ja asiantuntijuudellaan. Toiminnassa panostetaan vahvasti asiakaskokemukseen. Otamme mielellämme asiakkailta palautetta E-psykologin toiminnasta. Meillä jokaisella E-psykologilla on vahva motivaatio kehittää yrityksen toimintaa yhdessä eteenpäin. E-psykologin tavoitteena on olla edelläkävijä ja nykyajan ratkaisu helposti saavutettaville, matalan kynnyksen psykologipalveluille.

Psykologin vastaanotolla vuorovaikutus ja dialogi ovat tärkeitä. Oli vastaanotto sitten perinteisesti tai etänä toimiva, tietoa, ohjausta, empatiaa, myötätuntoa, toivoa, ymmärrystä ja paljon muuta tärkeää voidaan välittää ihan samalla tavalla. Etäpsykologin kohtaamisissa on koettu monenlaisia tunteita – elämää parhaimmillaan!

E = Elämä

Sinä olet oman elämäsi keskipiste.

E = Empatia

Empatia on se tapa, jolla kohtaamme sinut.

E = Emootio

Emootiot eli tunteet ovat kaikki sallittuja.

E = Energia

Pyrimme löytämään energian, joka liikuttaa eteenpäin.

E = Eksyminen

Jokainen eksyy joskus. Ilman eksymistä ei löydä uutta.

E = Ei

Ei on tärkeä sana. Sillä laitat rajat.

E = Eteenpäin

Haluamme auttaa sinua elämässä eteenpäin.

E= Etänä

Etänä mutta silti lähelläsi, kun tarvitset apuamme.

E= Ekoteko

Toimintaamme ohjaavat ekologiset arvot. Teemme ekotekoja.

E – kirjain muodostaa tikkaat, joita pitkin kapuat eteenpäin, kohti huomista, alhaalta ylöspäin.

E – kirjaimessa on kolme viivaa, tämä muistuttaa kolmesta tärkeästä asiasta elämässä: uni, ravinto ja liikunta.

E – on kuin ikkuna, näkymä johonkin uuteen.

E – kun e-kirjaimen kääntää alaspäin, se muodostaa kuin kaksi tukevaa pilaria keskellä olevalle pilarille. Tämä kuvaa sitä miten tärkeää ulkopuolinen tuki on meille jokaiselle. Aina ei tarvitse pärjätä itsenäisesti.

Yhdessä E-psykologin kanssa saat oman elämäsi taulun järjestykseen. Sinä itse olet oman elämäni keskipisteessä, tämän taulun tärkein ihminen, sen tekijä ja elämäsi arkkitehti.